suomeksiin EnglishПо-русски

Ahvio -Kultaan laavu (5,2 km)

 

Ahvionkosken taukopaikalta alkaa ensimmäinen varteenotettava koskialue. Ensikosketuksen tähän etappiin kannattaa ottaa lähtöpaikan välittömässä läheisyydessä olevalta Kuovinkallion näköalapaikalta, josta avautuu hieno näkymä Päijänteenkoskeen ja Keskikoskeen.

Varsinainen melontareitti kulkee Keskikoskea pitkin, mutta melontareitin voi valita toisinkin. Ahvionkoskien yläosalla on lukuisia suuria saaria, joiden välistä mistä tahansa voi meloa. Virtausoloiltaan kaikki saarten väliset reitin ovat melko samankaltaisia. Virtaus on tasaista eikä kuohuvia koskia ole lainkaan. Maisemaltaan kaikki väylät ovat melko erämaisia. Koko 35 hehtaarin koskialueella on vain pari mökkiä.

Koskialueen alaosalla on suuret kuohuvat kosket. Vasemman puoleinen Martinkoski on se reitti, mitä melontareitti ensisijaisesti kulkee. Koskessa on korkeita aaltoja jotka edellyttävät avokanootilta suojapeitteitä sekä kunnollisia kellukkeita. Viereisessä Kotokoskessa aallot eivät kasva yhtä suureksi joten se soveltuu paremmin avokanootilla laskettavaksi. Molemmat kosket pystytään ohittamaan maitse kanoottia kantamalla.

Ahvionkoskien jälkeen meloja voi valita kaksi eri reittiä. Seuraamalla joen pääuomaan päästään parin kilometrin suvantotaipaleen jälkeen Kultaankoskelle, jonka keskivaiheilla on taukopaikka. Kultaankosket on suuri koskialue, jossa kuitenkin pudotuskorkeus on vaatimaton. Seuraillen vasenta rantaa pääsee retkimeloja helposti ja turvallisesti ohittamaan kosken ainoan kovempivirtaisen kohdan. Mikäli meloja arastelee laskea kovemmassa virrassa, niin kosken vasemmalla reunalla on paikkoja josta kanootin voi kantaa koskien ohitse. Oikean puolen rannat ovat niin huonokulkuisia, ettei kantotaipaletta kannata suunnitella tänne.

Meloja voi myös valita Ahvionkoskien jälkeen myös oikeanpuoleisen melontareitin, joka kulkee Piuhanhaaraa pitkin. Tämä haara on huomattavasti kapeampi ja sen varrelle sijoittuu kolme pienempää virtakohdetta. Virtapaikkojen rannalla näkyy kivikasoina alueen perkaushistoria. Piuhanhaara yhtyy joen päähaaraan noin kilometrin Kultaan laavupaikan alapuolella. (SUOSITTELEMME TÄTÄ REITTIÄ)

Kultaan laavu