suomeksiin EnglishПо-русски

Paaskoski - Ahvenkoski (uimaranta) (7,9 km)

 

Paaskoskelta alkaa jälleen erämainen joki-alue. Aluksi joki virtaa hitaasti, kunnes saavutaan ensimmäiseen haarautumis-paikkaa. Edessä on kolme suurta saarta, joiden ympäri kulkevista uomista voi meloja valita reittinsä. Kaikki reitin ovat luonteeltaan samankaltaisia. Jokaiselle reitille sisältyy myös ainakin yksi nopeammin virtaava virtapaikka. Varsinainen reittilinjaus on piirretty oikeanpuoleisinta uomaa pitkin, joka kiertää Lavikon saaren. Tämä saari ja Karlin saari kuuluvat molemman Saarelan luonnonsuojelu-alueeseen. Saaria tarkastelemalla ei voi välttyä ajatukselta, ettei niissä juurikaan käy ihmisiä. Laajat tiheäkasvuiset rantakoivikot ovat vaikuttavia.

Myöhemmin reitillä meloja saapuu Hellinkoskelle. Nykyisin paikka on virtaavaa nivaa. Aikoinaan paikalla on ollut iso kuohuva koski, mutta Ahvenkosken voimalaitosrakentamisen myötä koski on perattu ja veden pintaa on nostettu reilusti. Hellinkoskessa on useita saaria joiden välistä meloja voi valita kulkuväylänsä. Hellinkosken saarista alimmainen on nimeltään Sairaalasaari, jossa on aikoinaan sijainnut 1700-luvulta peräisin oleva venäläisten rakentama redutti.

Ennen koko reitin päätepistettä meloja alittaa vielä Savukosken museosillan. Silta ympäristöineen on Venäjän ja Ruotsin vanhaa raja-aluetta.

   

   

Reitti päättyy Ahvenkosken voimalaitoksen yläaltaaseen sen oikealle reunalle, jossa on Loviisan kaupungin ylläpitämä uimaranta ja matonpesupaikka. Etäisyyttä kohteilla on noin 100 metriä. Niiden välissä on hyväkuntoinen polku jota pitkin kanootin voi uimarannalta kantaa matonpesupaikalla olevalle parkkipaikalle.

Ahvenkosken rantautumispaikka